Pillike n

dån
Galeopsis spp.

Tuntomerkit: Sirkkalehdet ovat kaljut, lähes pyöreät, noin 9 mm pitkät. Sirkkalehdessä on kaksi taakse suuntautunutta liuskaa. Ensimmäiset kasvulehdet ovat munanmuotoisia, myöhemmät lehdet suippokärkisiä, hammaslaitaisia ja päältä karvaisia. Varsi on nelikulmainen, lehtien kohdalta paksuuntunut ja kankeakarvainen.  Pillikkeet kasvavat 30?100 cm korkeiksi.  Peltopillikkeen kukat ovat pieniä, kellanvalkeita tai vaaleanpunaisia ja kirjopillikkeen 2?3 cm pitkiä, keltaisia.

Esiintyminen ja merkitys:  Kirjo- ja peltopillikettä kasvaa yleisesti koko maassa, ja eteläisimmässä Suomessa harvinaisena karheapillikettä. Riittävästi valoa saadessaan pillike kasvaa perunakasvuston yläpuolelle. Yleensä se esiintyy pellossa harvalukuisena eikä yksinään pysty tukahduttamaan viljelykasvia.

Muistuttavia kasveja: Peipit, joilla on pienemmät liuskat sirkkalehdissä.

Leviämistapa: Yksivuotinen. Yksilö tuottaa 100?600 siementä, jotka varisevat maahan ennen puintia.

Torjunta: Pillike on helppo torjua perunasta rikkakasvihävitteillä. Vain Fenix tehoaa kehnosti. Pohjavesialueilla pillikkeen torjuntaan käytetään Afalonia, tai Afalon?Boxer-tankkiseosta.

Teksti ja kuvat: Anne Rahkonen, PETLA 2004

Takaisin_etusivulle

Pillike 0-3

Kirjavapillike

Klikkaamalla haluamaasi kuvaa saat siitä suurennuksen uuteen ikkunaan. Lataaminen voi kestää, kuvan tarkkuudesta riippuen, muutamia minuutteja.