Peltomatara n

småsnärjmåra
Galium spurium

Tuntomerkit: Sirkkalehdet ovat pitkänsoikeita, lovipäisiä, koukkukarvaisia ja ruodillisia. Kasvulehdet ovat pitkulaisia ja teräväkärkisiä. Ne asettuvat kiehkuroiksi varren ympärille. Lehtikiehkuran kohdalta varresta haarautuu kukintoversoja, joihin kehittyvät pienet, vihreät kukat.

Rentovartinen peltomatara tukeutuu viljelykasviin ja voi kiivetä jopa kasvuston päälle. Varsi on 20?70 cm pitkä ja katkeaa helposti. Karheantuntuinen matara tarttuu helposti vaatteisiin ja työkoneisiin.

Esiintyminen:  Tavallinen Etelä-Suomessa ja harvinaistuu pohjoista kohden. Runsastuu pelloilla, joilla käytetään yksipuolisesti Senkoria rikkakasvintorjuntaan.

Muistuttavia kasveja: Kookkaampi valkokukkainen kierumatara muistuttaa suuresti peltomataraa.

Leviämistapa: Yksivuotinen. Siemenlevintäinen. Koukkukarvaiset siemenet takertuvat vaatteisiin ja eläimiin ja kulkeutuvat helposti uusille alueille.

Torjunta: Mataran torjuntaan suositeltavia valmisteita ovat Afalon ja Fenix sekä pienannosaineet Maatilan S-sulfuroni, MonitorMaatilan R-sulfuroni ja Titus. Myös Boxer käy tankkiseoksena Afalonin kanssa.

Jos metributsiinia (Senkoria ja Mistralia) halutaan käyttää, pitää Boxeria lisätä tankkiseokseen tai torjua matara erikseen pienannosaineella 10?14 päivää metributsiiniruiskutuksen jälkeen.

Kuvat ja teksti: Anne Rahkonen, PETLA 2007

Takaisin_etusivulle

Peltomatara 0

Peltomatara 3

Klikkaamalla haluamaasi kuvaa saat siitä suurennuksen uuteen ikkunaan. Lataaminen voi kestää, kuvan tarkkuudesta riippuen, muutamia minuutteja.