Varsiyökkönen

potatisstamfly
Hydraecia micacea

Tuntomerkit ja kehitysvaiheet: Varsiyökkösen aikuisen siipien kärkiväli on noin 40 mm. Etusiivet ovat punertavanruskeat, takasiivet vaalean ruskeat ja niissä on tummempi keskiviiva. Toukka on täysikasvuisena 30 senttiä pitkä, 16-jalkainen, lihanvärinen toukka, jossa on mustia käsniä. Pää on punaruskea.

Perhonen lentelee heinä-elokuussa ja munii erilaisten ruohokasvien varsille. Sitä tavataan perunalla, juurikkaalla, raparperilla, kaalilla, mansikalla ja tomaatilla. Toukka kaivaa juurenniskan ontoksi ja nakertelee sitten käytävää vartta pitkin.

Varsiyökkönen talvehtii munana matalakasvuisissa kasveissa, usein rikkakasveissa. Munat kuoriutuvat keväällä ja toukat aloittavat syömisen siirtyen usein perunaan tai sokerijuurikkaaseen. Aikuisia alkaa näkyä heinä-elokuussa.

Leviämistapa: Varsiyökkösen aikuinen laajentaa esiintymisaluettaan lentämällä.

Esiintyminen ja merkitys: Vioitukset rajoittuvat yleensä piennarten läheisyyteen ja alkukesään. Suurimmat tuhot ovat yleensä kotipuutarhoissa.

Muistuttavia lajeja: Varsiyökkösen toukkaa ei helposti sekoita muihin lajeihin. Aikuinen perhonen on vaikeampi erottaa muista yökkösistä.

Torjunta: Vioittuneiden kasvien hävittäminen toukkineen vähentää tuhoja. Yökkösten talvehtimispaikkoina käyttämien piennarten kulottaminen pienentää talvehtivaa kantaa. Kemiallisesta torjunnasta ei ole apua.

Teksti ja kuvat: Anne Rahkonen, PETLA 2004

Takaisin_etusivulle

Varsiyökkösen toukka
Varsiyökkösen toukka

Klikkaamalla kuvaa saat siitä suurennuksen uuteen ikkunaan. Lataaminen voi kestää, kuvan tarkkuudesta riippuen, muutamia minuutteja.