Fusarium kuivamätä

fusariumröta, torröta
Fusarium sp.

Tuntomerkit:  Mukulan pintaan, mekaanisen vioittuman ympärille kehittyy tumma laikku, joka painuu kuopalle ja kurtistuu. Kuollut solukko on useimmiten vaaleamman ruskeaa ja mukulat onkaloituvat paljon hitaammin kuin Phoma-tartunnassa. Vioittuman pinnalla kasvaa usein vaaleita tai punertavia hometupsuja. Pitkälle mädänneen mukulan pinta on kurttuinen ja kurtut muodostavat samankeskisiä renkaita.

Leviämistapa: Tunkeutuu mukulaan haavojen ja kolhujen kautta. Leviää siemenperunassa, mutta voi säilyä myös satojätteissä ja maassa. Kuivamätää aiheuttavat Fusarium-lajit ovat yleisiä luonnossa ja monilla viljelykasveilla. Käytännössä tartuntalähteitä on aina tarjolla, jos olosuhteet suosivat taudin iskeytymistä.

Esiintyminen ja merkitys: Parantuneen sadonkorjuu- ja varastotekniikan myötä Fusarium-kuivamätien merkitys on vähentynyt. Tauteja esiintyy joskus huonoissa varastoissa varastokauden lopussa.

Torjunta: Hellävarainen nosto, sadon kuivatus ennen varastointia, hyvät varasto-olot

Muistuttavia tauteja:  Fusarium- ja Phoma-mätien oireet ovat alkuvaiheessa hyvin samankaltaiset.

Teksti: Asko Hannukkala, MTT 2004

Takaisin_etusivulle

Fusarium p
Fusarium
Kuva: Petla

Fusarium 1 p
Fusarium
Kuva: Asko Hannukkala

Fusarium 2 p
Fusarium
Kuva: Asko Hannukkala

Klikkaamalla haluamaasi kuvaa saat siitä suurennuksen uuteen ikkunaan. Lataaminen voi kestää, kuvan tarkkuudesta riippuen, muutamia minuutteja.