Phoma-kuivamätä

phomaröta
Phoma exigua var. foveata ja var. exigua

Tuntomerkit: Phoma-sienten aiheuttaman kuivamädän oireet vaihtelevat lajikkeen ja varasto-olojen mukaan. Aluksi mukulan pintaan muodostuu sileäpintainen painauma. Taudin edetessä maltoon syntyy syviä onkaloita. Terveen ja kuolleen solukon raja on hyvin terävä ja rajapinnassa solukko on mustanruskea. Vioituksen pinnalle ei yleensä kasva sienirihmastoa, mutta onteloiden seinämissä voi toisinaan näkyä vaaleaa homekasvustoa.

Leviämistapa: Tauti leviää siemenperunassa, josta se voi levitä itiöinä satomukuloihin. Taudinaiheuttajan itiöitä muodostuu runsaasti kemiallisesti hävitettyjen varsien tyvillä, jos sää on sateinen. Nostokoneessa itiöt päätyvät mukuloiden pinnalle ja voivat tunkeutua mukuloihin haavojen ja kolhujen kautta. 

Esiintyminen ja merkitys:  Parantuneen sadonkorjuu- ja varastotekniikan myötä Phoma-kuivamätien merkitys on vähentynyt. Tauteja esiintyy joskus huonoissa varastoissa varastokauden lopussa.

Torjunta: Terve siemen, hellävarainen nosto, sadon kuivatus ennen varastointia, hyvät varasto-olot. Kemiallisen varsistonhävityksen jälkeen nosto riittävän nopeasti.

Muistuttavia tauteja: Fusarium-kuivamätä

Teksti ja kuvat: Asko Hannukkala, MTT 2004

Takaisin_etusivulle

Phoma 1 p

Phoma 2 p

Klikkaamalla haluamaasi kuvaa saat siitä suurennuksen uuteen ikkunaan. Lataaminen voi kestää, kuvan tarkkuudesta riippuen, muutamia minuutteja.