Muista minut
 

 

 Yhteistyössä
emotr.jpg eulippu.jpg

Evijärven Peruna Oy Tuotteet

Perunapulppa ja -rehu

Tuotannossa syntyy sivutuotteena perunapulppaa ja/tai -rehua. Tuotantoprosessissa peruna kulkeutuu pesun, murskauksen ja soluneste-erotuksen jälkeen märkäseulontaan, jonka jälkeen erotetusta kuidusta valmistetaan joko pulppaa tai rehua. Pulppa kuivataan kiekkopuristimella noin 27% kuiva-ainepitoisuuteen. Pulppa soveltuu käytettäväksi rehusekoittamoilla turkiseläinten rehun raaka-aineeksi ja nautarehuksi yli 4 kuukaudenikäisille naudoille. Pulppaa toimitetaan myös ureoituna, jolloin pulpan varastointiaikaa voidaan kasvattaa. Pulppa soveltuu myös apevaunuruokintaan.

Perunarehua syntyy, kun perunakuitua seulonnan jälkeen kuivataan dekantoimalla noin 16 % kuiva-ainepitoisuuteen. Perunarehu säilöö itsensä maitohappokäymisen avulla. soveltuu erityisen hyvin apevaunuruokintaan.

Perunakuidusta valmistettujen tuotteiden rehuarvot:

Rehulaji

Kuiva-aineessa

(/kg rehun KA)

RV-     Rehussa haj.    

(/kg rehua)

Korvaus-luku

 

 

KA

%

RY

ME

MJ

OIV

g

PVT

g

HVO

%

RY

OIV

g

PVT

g

kg/ry

Perunarehu, tuore

 

16

0,86

10,0

91

-84

50

0,14

15

-13

7,1

Perunapulppa, puristettu

27

0,78

 

9,1

80

 

-80

50

0,21

22

-22

 

4,8

Perunapulppa, puristettu ja ureoitu

27

0,78

9,1

81

45

86

0,21

22

12

4,8

  Lähde: Helsingin Yliopisto, Rehutaulukot ja ruokintasuositukset

Perunarehu:

  • varastoidaan rehusiiloon tai vastaavaan, jäätyy talvella, joten peitettävä
  • säilöö itse itsensä maitohappokäymisen kautta
  • hyvä maittavuus, ruokinnan voi aloittaa vaikka heti
  • voi korvata puolet viljarehuyksikön määrästä
  • soveltuu erinomaisesti apevaunuruokintaan liha- ja lypsykarjalle

 

Perunapulppa:

  • varastointi vain korkeintaan yksi viikko, käytettävä tuoreena
  • kuiva-ainepitoisuuden nostamiseksi tuotteeseen lisätty kalkkia, josta kivennäistä (Ca)
  • nautarehuna yli 4 kk ikäisille naudoille
  • soveltuu erinomaisesti apevaunuruokintaan
  • maittavuutta voi lisätä esim melassileikkeellä tai valkuaismelassilla jolloin valkuaispitoisuus nousee
  • rehuyksikkötarpeesta voi korvata 20-25%

Perunapulppa, ureoitu:

  • lisätty ureaa 2% tuorepainoyksikköä kohden
  • varastoidaan rehusiiloon tai aumaan, peitetään muovilla, ei painoteta, suojattava jäätymiseltä ja valolta
  • käyttökelpoista 3-4 viikon kuluttua , jonka jälkeen ruokinta voidaan aloittaa
  • nautarehuna yli 4kk ikäisille naudoille
  • soveltuu erinomaisesti apevaunuruokintaan
  • maittavuutta voidaan lisätä melassileikkeellä tai valkuaismelassilla, valkuaispitoisuus nousee
  • rehuyksikkötarpeesta voi korvata 20-25%

Perunarehun- ja pulpan ruokinnasta on tarpeellista tehdä suunnitelma yhdessä ruokintaneuvojan kanssa!


Perunapulppaa syntyy sivutuotteena

Pulppa