Muista minut
 

 

 Yhteistyössä
emotr.jpg eulippu.jpg

Tyvimatanappi

stjälkbakterios
Erwinia carotovora subsp. atroseptica

Tuntomerkit:   Tyvimätäbakteeri aiheuttaa perunan varsiin tyvimätää ja mukuloihin märkämätää. Tyvimätäbakteerit muuttavat perunan varren tyven tummaksi ja limaiseksi. Limaisissa kohdissa on tyvimädälle ominainen haju. Tauti häiritsee ravinteiden ja veden kulkua juurista versoon, jonka vuoksi sairaat kasvit kellastuvat ja lehdet kiertyvät rullalle.

Leviämistapa:   Tyvimätä leviää saastuneen siemenperunan välityksellä. Mätänevästä siemenmukulasta bakteerit leviävät varteen, ja rönsyjä myöten sekä maan vesivirtausten kuljettamina tytärmukuloihin. Varsiin oireet ilmaantuvat yleensä, kun kasvi stressaantuu esimerkiksi kuivuuden tai liian märkyyden vuoksi. Märissä oloissa bakteerit siirtyvät siemenmukulasta uusien mukuloiden pinnalle sadeveden mukana. Tytärmukulat voivat saada tartunnan myös rönsyjä pitkin. Tyvimätäbakteerit leviävät noston ja lajittelun yhteydessä sairaista mukuloista terveiden mukuloiden pinnalle. Mukuloiden sisään bakteerit pääsevät korkkihuokosten tai haavojen kautta. 

Esiintyminen ja merkitys:  Tyvimätä on yleinen perunan tauti. Tyvimätä varsissa ei sinänsä alenna suuresti satoa, mutta bakteereja voi levitä varsista mukuloihin, mikä lisää niiden mätänemisriskiä.

Torjunta: Tyvimädän torjunnassa tärkeintä on huolehtia siemenperunan terveydestä. Välivuoden pitäminen siementuotantolohkolla laskee bakteerien lukumäärää maassa sen verran, että uusia tartuntoja ei pääse tapahtumaan. Tyvimätäisten yksilöiden poisto kasvustosta ennen kukintaa vähentää taudin leviämistä. Syyskesällä kasvuston perkaamisesta ei ole hyötyä, sillä viereisten kasvien mukulat ovat todennäköisesti jo saastuneet. Työkoneet ja laitteet tulisi puhdistaa tyvimätäisten erien käsittelyn jälkeen. Taudin leviämistä ja oireiden puhkeamista vähentää tehokkaasti sadon nopea kuivatus noston jälkeen sekä nopea jäähdytys varastossa 4?5 asteen lämpötilaan.

Muistuttavia tauteja: Perunaseitin vioitukset kasvustossa, näivetystauti, varsikuolio. Mukuloita mädättää myös tyvimädälle läheistä sukua oleva märkämätä (Erwinia carotovora subsp. carotovora).

Teksti ja kuvat: Asko Hannukkala, MTT 2004

Takaisin_etusivulle

tyvikasvusto p
Kellastunut tyvimätäverso kasvustossa
Kuva: MTT

tyviverso p
Tyvimätäinen varsi
Kuva: MTT

Klikkaamalla haluamaasi kuvaa saat siitä suurennuksen uuteen ikkunaan. Lataaminen voi kestää kuvan tarkkuudesta riippuen muutamia minuutteja.