Muista minut
 

 

 Yhteistyössä
emotr.jpg eulippu.jpg

harmaahomexnappi

gråmögel
Botrytis cinerea

Tuntomerkit:   Harmaahome iskeytyy usein alimpiin valon puutteesta kärsiviin lehtiin. Lehdykän kärjestä alkanut vioitus etenee nopeimmin lehtisuonien kohdalta muodostaen kolmiomaisen tai tähtimäisen kuolleen laikun. Sieni alkaa helposti kasvaa lehdelle varisseessa kuihtuneessa kukan osassa, mistä se tunkeutuu lehteen muodostaen pyöreän laikun. Kuivettuvat laikut ovat keskiruskeita. Lehden alapinnalle tautilaikun keskelle kehittyy harmaata itiöivää rihmastoa.

Leviämistapa:   Harmaahome leviää itiöinä sateen ja tuulen mukana. Sillä on monia isäntäkasvilajeja ja se viihtyy myös kuolevissa ja kuolleissa kasvinjätteissä.

Esiintyminen ja merkitys:  Harmaahome on kaikkialla yleinen. Perunanviljelyssä sillä on harvoin taloudellista merkitystä, sillä se iskee pääasiassa ikääntyneisiin ja kuihtuviin  kasvinosiin. Tauti on kuitenkin hyvä oppia erottamaan perunarutosta, koska pelkkää harmaahometta ei ole tarvetta torjua kemiallisesti.

Torjunta: Mankotsebia sisältävät rutontorjunta-aineet tehoavat myös harmaahomeeseen.

Muistuttavia tauteja:   Perunarutto, lehtipolte.   

Teksti: Asko Hannukkala, MTT 2004

Takaisin_etusivulle

Harmaahome p
Harmaahome
Kuva: Petla

Harmaahome 2 p
Harmaahome
Kuva: Asko Hannukkala

harmaahome 1 p
Harmaahome
Kuva: Asko Hannukkala

Klikkaamalla haluamaasi kuvaa saat siitä suurennuksen uuteen ikkunaan. Lataaminen voi kestää, kuvan tarkkuudesta riippuen, muutamia minuutteja.