Muista minut
 

 

 Yhteistyössä
emotr.jpg eulippu.jpg

Rengasmatanappi

ljus ringröta
Ralstonia solanacearum,
aiempi nimi Clavibacter michiganensis ssp. Sepedonicus
(synonyymi: Corynebacterium sepedonicum)

Tuntomerkit: Mukulan pilaantuminen alkaa johtojännekehästä. Halkaistua rengasmätäistä mukulaa puristettaessa pursuaa johtojänteestä vaalean kellertävää mätää. Myöhemmin johtojännealue muuttuu tummaksi kuivahkoksi onteloksi. Onteloitumisvaiheessa varsinkin mukulan rönsypäähän kehittyy mukulan pintaan rosoisia halkeamia. Rengasmätäisessä kasvustossa voi olla kasvukauden lopulla lakastumisoireita.

Leviämistapa: Tautibakteeri säilyy talven yli varastoiduissa sekä peltoon jääneissä mukuloissa ja myös mätien mukuloiden tahraamilla pinnoilla. Terveisiin mukuloihin rengasmätäbakteeri pääsee tuoreiden haavojen kautta, kun haavakohtaan tahriintuu bakteereja esimerkiksi erilaisissa lajittelu- ja käsittelylaitteissa tai nostokoneessa. Pienempi merkitys on levinnällä kasvustossa esimerkiksi hyönteisten mukana.

Esiintyminen ja merkitys: Vaalea rengasmätä on vähentynyt siemenhuollon parantumisen myötä ja tavoitteena onkin sen hävittäminen Suomesta. Rengasmätä kuuluu vaarallisiin kasvitauteihin, jonka esiintymisestä on lain mukaan ilmoitettava kasvinsuojeluviranomaisille TE-keskukseen tai EVIRAn kasvinsuojeluyksikköön. Rengasmätä on muun muassa viennin este.

Torjunta: Hyvä hygienia ja terveen siemenen käyttö estävät rengasmädän pääsyn tilalle. Sertifioitu sekä oma käyttösiemen pidetään ja viljellään erillään muusta perunasta ja käsitellään ja aina puhtain laittein ja konein. Todetun rengasmädän torjuntaan EVIRA antaa ohjeet ja seuraa taudin häviämistä tilalta.

Muistuttavia tauteja: Tumma rengasmätä, tyvimätä

Teksti: Asko Hannukkala, MTT ja Anne Rahkonen, PETLA 2007

Takaisin_etusivulle

Rengasmätä p
Vaalea rengasmätä
Kuva: Petla

Klikkaamalla kuvaa saat siitä suurennuksen uuteen ikkunaan. Lataaminen voi kestää, kuvan tarkkuudesta riippuen, muutamia minuutteja.