Muista minut
 

 

 Yhteistyössä
emotr.jpg eulippu.jpg

Jauhosavikka n

svinmålla
Chenopodium album

Tuntomerkit: Taimen sirkkalehdet ovat noin 10 mm pitkät, pitkulaiset ja päästään pyöreät. Alapinta on sinipunainen. Ensimmäiset kasvulehdet ovat lapionmuotoiset, yläpinnaltaan jauhomaisen tuntuiset. Myöhemmät kasvulehdet ovat puikean kolmiomaisia ja hammaslaitaisia.

Aikuinen kasvi on harmaanvihreä, usein varreltaan punertava, 20?80 cm korkea. Kukat ovat varresta haarautuvissa "tähkissä" pieninä likaisenvihreinä sykeröinä.

Esiintyminen ja merkitys:  Jauhosavikka on yleisimpiä ja tärkeimpiä rikkakasveja maassamme. Etenkin aikaisissa kylvöissä savikka saa helposti etumatkaa viljelykasviin nähden ja voi tukahduttaa sen alleen, jos torjunnasta ei huolehdita. 

Muistuttavia kasveja: kylämaltsa

Leviämistapa: Yksivuotinen. Leviää tehokkaasti siemenistä. Suuri jauhosavikkayksilö tuottaa jopa 10 000 siementä.

Torjunta: Valmisteista Afalon, Fenix, Senkor, MistralBasta, sekä pienannosaineet Maatilan S-sulfuroni, MonitorMaatilan R-sulfuroni, Titus tehoavat hyvin, kun ruiskutetaan maan ollessa kostea. Kuivissa oloissa Sunoco 11/E 3 parantaa Senkorin ja Mistralin tehoa savikkaan. Kuivuuden vallitessa pienannosaineita tarvitsee terästää pienellä, 150? 300 g/ha metributsiini-määrällä (Senkor, Mistral) savikan nujertamiseksi. Titus ja Monitor eivät tehoa riittävästi nelilehtivaiheen ohittaneeseen savikkaan. (Nelilehtivaihe = sirkkalehtien lisäksi neljä kasvulehteä.) Boxer tehoaa savikkaan heikosti, minkä vuoksi sitä käytetään yleensä tankkiseoksena Afalonin, Senkorin tai Mistralin kanssa.

Mekaanisesti torjuttaessa pitää nopeimmin taimettuneet jauhosavikat saada tarkkaan pois, koska muuten ne kasvavat perunakasvuston yläpuolelle, tuottavat paljon siemeniä ja haittaavat korjuuta. Vasta perunan taimettumisen jälkeen itäneet jauhosavikan taimet jäävät yleensä kitukasvuisina perunan lehvästön alle.

Teksti ja kuvat: Anne Rahkonen, PETLA 2007

Takaisin_etusivulle

Jauhosavikka sirkkataimi

Jauhosavikat 4

Jauhosavikka täysikasvuinen

Klikkaamalla haluamaasi kuvaa saat siitä suurennuksen uuteen ikkunaan. Lataaminen voi kestää, kuvan tarkkuudesta riippuen, muutamia minuutteja.