Muista minut
 

 

 Yhteistyössä
emotr.jpg eulippu.jpg

Hukkakaura n

flyghavre
Avena fatua

Tuntomerkit: Hukkakaura muistuttaa suuresti kauraa. Hukkakauran röyhyn voi havaita helpoimmin heinäkuun alkupuolelta lähtien, kun harva ja velttohaarainen röyhy alkaa erottua muusta kasvustosta. Siemenet varisevat heti tuleennuttuaan, pari viikkoa röyhylle tulosta.

Hukkakauran jyvä on yleensä tummanruskea tai harmaa. Jokaisessa siemenessä on voimakas, tuleentuneena polvekas vihne. Viljellyllä kauralla ei ole vihnettä kaikissa jyvissä. Hukkakauran jyvä on yleensä karvainen ja siinä on maljamainen tyvi. Lisäksi hukkakauralla on alimpien lehtien tyviosan reunoissa hentoja karvoja. Kauralla vastaava kohta on kalju. 

Esiintyminen ja merkitys: Vuonna 2005 Suomen peltoalasta 13 % oli hukkakauran saastuttamaa. Yleisimmin hukkakauraa esiintyy Etelä-Suomen ja Pohjanmaan viljanviljelyalueilla. Viljanviljelyssä sen leviämistä on vaikea estää. Hukkakauralohkoilla ei saa tuottaa puitavien kasvien siementavaraa.  Siemenperunan viljely on mahdollista, mutta perunasadosta hukkakauran siemeniä ei saa löytyä.

Muistuttavia kasveja: kaura

Leviämistapa: Yksivuotinen ja siemenlevintäinen. Osa siemenistä varisee maahan ennen viljan puintia, ja osa päätyy korjattavaan satoon. Linnut sekä muut eläimet ja myös pelloille nouseva tulvavesi levittävät hukkakauraa.

Torjunta: Laki velvoittaa hukkakauran torjuntaan. Tukihaun yhteydessä perustietolomakkeeseen kirjataan hukkakauran esiintyminen.  Myöhemmin havaitusta hukkakauraesiintymästä pitää viipymättä ilmoittaa kunnan maaseutuelinkeinoviranomaiselle. Ilmoituksen jälkeisen hukkakaurakatselmuksen yhteydessä viranomainen antaa torjuntaohjeita tai laatii torjuntasuunnitelman.

Vähäinen hukkakauramäärä on hallittavissa kitkemällä. Hukkakaura kitketään juurineen säkkiin, viedään pois pellolta ja poltetaan. Kitkentä tehdään heti hukkakauran tultua röyhylle, jottei siemeniä ehdi varista peltoon. Runsas hukkakauraesiintymä hävitetään valikoivilla juolavehnähävitteillä perunasta ja monista muista leveälehtisistä viljelykasveista. Ruiskutus tehdään hukkakauran oraiden pensomisen lopussa tai viimeistään korrenkasvun alussa. Hukkakaura voidaan hävittää kemiallisesti myös vehnästä ja ohrasta.

Hukkakauran havaitseminen ja tunnistaminen, EVIRA

Hukkakauran torjunta, EVIRA

Teksti ja kuvat: Anne Rahkonen, PETLA 2007

Takaisin_etusivulle

Hukkakauran siemenet

Hukkakaurakarvat

Hukkakauran röyhy p

Klikkaamalla haluamaasi kuvaa saat siitä suurennuksen uuteen ikkunaan. Lataaminen voi kestää, kuvan tarkkuudesta riippuen, muutamia minuutteja.