Muista minut
 

 

 Yhteistyössä
emotr.jpg eulippu.jpg

Mekvikanappi

Perunannostossa ja käsittelyssä syntyy erilaisia mekaanisia vioittumia kuten kuoriutumia, mustelmia, iskemiä, ruhjeita, leikkautumia ja halkeamia.

Esiintyminen: Kuoriutumat, ruhjeet, leikkautumat ja halkeamat on helppo havaita päälle päin. Mustelmat ja iskemät kehittyvät maltoon usein ehjän pinnan alle.

Merkitys: Mekaaniset vioittumat sinänsä heikentävät etenkin ruoka- ja siemenperunan laatua. Kolhiintuneen sadon säilyvyys on vaarassa puutteellisissa varastointioloissa. Varastotauteja aiheuttavat bakteerit ja sienet tunkeutuvat mukulaan tuoreista haavoista ja kuoriutumista. Esimerkiksi kuivamädän ja sydänmädän aiheuttajat ovat haavaloisia.

Torjunta: Hellävaraisuus noston ja käsittelyn kaikissa vaiheissa, pudotuksissa korkeus max 30 cm, perunan reittien pehmustus. Heti noston jälkeen tehty nopea alkukuivaus ennen varastointia estää varastotautien alkuunpääsyn.

Teksti ja kuvat: Anne Rahkonen, PETLA 2004

Takaisin kasvinsuojeluoppaan etusivulle

halkeama_ja_ruhje
Halkeama ja ruhje

ruhje
Ruhje avattuna

iskema_ja_halkeama
Iskemä/mustelma avattuna ja halkeama

Klikkaamalla haluamaasi kuvaa saat siitä suurennuksen uuteen ikkunaan. Lataaminen voi kestää, kuvan tarkkuudesta riippuen, muutamia minuutteja.