Muista minut
 

 

 Yhteistyössä
emotr.jpg eulippu.jpg

Peltolude

ängsstinkfly
Lygus rugulipennis

Tuntomerkit ja kehitysvaiheet: Peltoluteen aikuinen on viiden millin mittainen ja tavallisesti väriltään harmaanruskea. Lude on leveähkö, litteä ja tiheään lyhytkarvainen. Tuntosarvet ovat pitkät. Toukat ovat aikuisten kaltaisia, mutta siivettömiä. Siipiaiheet pitenevät jokaisen nahanluonnin myötä.

Lude talvehtii aikuisena metsien karikkeessa. Lämpötilan noustessa keväällä yli 17 asteen alkaa luteen siirtyminen pelloille. Tavallisesti tämä tapahtuu touko-kesäkuun vaihteessa, mutta siirtyminen tapahtuu jo toukokuussa, jos tulee pitkiä lämpimiä jaksoja. Kehitys munasta täysikasvuiseksi hyönteiseksi kestää pari kuukautta. Vuodessa on yksi sukupolvi.

Lude vioittaa kasveja imemällä niistä nesteitä. Vioitus johtuu solujen mekaanisesta rikkoutumisesta kasvupisteessä ja piston mukana tulevan syljen myrkyllisestä vaikutuksesta. Kasvupisteen tuhoutuessa kasvu pysähtyy ja sivuversoja alkaa muodostua

Leviämistapa: Peltolude laajentaa elinaluettaan lentämällä ja kulkeutumalla ilmavirtojen mukana.

Esiintyminen ja merkitys: Peltolude on hyvin yleinen koko maassa. Sillä on lukuisia isäntäkasveja. Sokerijuurikas- ja kaaliviljelyksillä tuhot ovat yleensä pahimmat. Perunalla ei luteen aiheuttamalla vioituksella yleensä ole taloudellista merkitystä.

Muistuttavia lajeja: Peltoluteen voi helposti sekoittaa muihin Lygus ?suvun luteisiin.

Torjunta: Torjunta harvoin tarpeen. Pyretroidit sopivat tarvittaessa luteiden torjuntaan.

Teksti ja kuvat: Anne Rahkonen, PETLA 2004

Takaisin_etusivulle

Peltolude
Peltolude

Luteen vioitus
Luteen vioitus

Klikkaamalla haluamaasi kuvaa saat siitä suurennuksen uuteen ikkunaan. Lataaminen voi kestää, kuvan tarkkuudesta riippuen, muutamia minuutteja.