Muista minut
 

 

 Yhteistyössä
emotr.jpg eulippu.jpg

Juurimato

knäppare
Agriotes sp

Tuntomerkit ja kehitysvaiheet: Sepät on suuri kovakuoriaisheimo, jolle on tyypillistä se, että ne selälleen jouduttuaan pystyvät kiepauttamaan itsensä ilmaan. Tärkeimpiä tuholaisia ovat viljasepät. Seppien toukat, juurimadot, ovat kiiltävän keltaisia tai ruskehtavia, 2?2,5 millin mittaisia kovapintaisia toukkia. Jalat ja tuntosarvet ovat hyvin lyhyet.

Kuoriaiset talvehtivat aikuisina. Keväällä ne ilmojen lämmettyä lähtevät liikkeelle. Naaras munii ruohoiseen maahan ja toukat kuoriutuvat muutaman viikon kuluttua. Ne hakeutuvat maan alle syömään kasvien juuria ja mukuloita. Toukka-aika kestää 3?4 vuotta. Syyskesällä toukat koteloituvat ja uudet aikuiset kuoriutuvat muutaman viikon kuluttua.

Leviämistapa: Viljasepät ovat meillä luonnonvaraisia hyönteisiä, joille kelpaavat ravinnoksi hyvin monet eri kasvit.

Esiintyminen ja merkitys: Juurimatoja on aina vanhoissa nurmissa melkoisia määriä. Jos nurmi otetaan viljelykseen, siinä ei kannata heti viljellä perunaa tai juurikkaita, koska toukat tuhoavat mukulat ja juurekset kaivamalla niihin käytäviä ja koloja.

Muistuttavia lajeja: Juurimatoa ei voi sekoittaa muihin lajeihin. Aikuisten kuoriaisten tunnistaminen on vaikeampaa.

Torjunta: Pitkään nurmena olleessa maassa ei kannata heti viljellä perunaa, vaan esimerkiksi pari?kolme vuotta viljaa. Mekaaninen kesannointi on paras tapa hävittää juurimadot.

Teksti ja kuvat: Anne Rahkonen, PETLA 2004

Takaisin_etusivulle

Seppäkuoriaisen toukka
Seppäkuoriaisen tuokka

Klikkaamalla kuvaa saat siitä suurennuksen uuteen ikkunaan. Lataaminen voi kestää, kuvan tarkkuudesta riippuen, muutamia minuutteja.