Muista minut
 

 

 Yhteistyössä
emotr.jpg eulippu.jpg

Ruskohaiskiainen

gulhårig skinnarbagge
Aclypea opaca

Tuntomerkit ja kehitysvaiheet: Aikuinen on 9-12 mm pitkä, leveä ja tummanruskea kiilloton kovakuoriainen. Toukka on 11?13 mm pitkä, kapean kiiltävän musta ja siiramainen Tuntosarvet ovat kolmijaokkeiset. Munat ovat kiiltävän kellanvalkeat ja niiden läpimitta on 1?2 milliä. Kovakuoriainen talvehtii aikuisena peltoja reunustavien metsien karikkeissa. Varhain keväällä se siirtyy pelloille syömään erilaisia kasveja. Ruskohaiskiainen munii multaan muutaman sentin syvyyteen.  Munat kuoriutuvat noin viikon kuluttua. Toukat syövät lehtiä kolmen viikon ajan. Ne voivat vioittaa myös kasvien juuria. Täysikasvuiset toukat vaeltavat pois isäntäkasvistaan ja koteloituvat maahan lähelle maan pintaa. Uudet aikuiset kuoriutuvat parin viikon kuluttua ja hakeutuvat miltei heti talvehtimispaikkaansa.  Vuodessa on yksi ainoa sukupolvi, mutta kaikkia kehitysvaiheita voi esiintyä samanaikaisesti

Leviämistapa: Ruskohaiskiainen kulkeutuu lentämällä paikkakunnalta toiselle.

Esiintyminen ja merkitys: Ruskohaiskiaista tavataan koko maassa. Se on Euroopassa yleinen tuhohyönteinen. Kuoriainen ja varsinkin toukka voi paikallisesti tehdä pahaa tuhoa, mutta useimmiten sen torjuntaan ei ole tarvetta ja se hoituu muun tuhoeläintorjunnan yhteydessä.

Muistuttavia lajeja: Toukkaa ei voi sekoittaa muihin lajeihin. Aikuinen muistuttaa hiukan juhannusturilasta.

Torjunta: Torjuntaan ei yleensä ole tarvetta. Paikalliseen torjuntaan sopivat esim. pyretroidit.

Teksti: Anne Rahkonen, PETLA 2004

Takaisin_etusivulle

Ruskohaiskiainen
Ruskohaiskiainen

Kuva: Sirpa Kurppa

Ruskohaiskiaisen vioitus
Ruskohaiskiaisen vioitus

Kuva: Petla

Klikkaamalla haluamaasi kuvaa saat siitä suurennuksen uuteen ikkunaan. Lataaminen voi kestää, kuvan tarkkuudesta riippuen, muutamia minuutteja.