Muista minut
 

 

 Yhteistyössä
emotr.jpg eulippu.jpg

Koloradonkuoriainen

koloradoskalbagge
Leptinotarsa decemlineata

Tuntomerkit ja kehitysvaiheet: Aikuinen on 1 cm pituinen kuperaselkäinen kuoriainen. Kirkkaankeltaisissa siivissä on 10 mustaa pitkittäisjuovaa; pääpuoli on oranssi ja mustapilkkuinen. Kuoriainen munii mannaryynin kokoiset keltaiset munat ryppäiksi perunanlehden alapinnalle.

Toukka on aluksi yksivärinen, tumma. Se kasvaa noin 1 cm mittaiseksi ja muuttuen punertavan oranssiksi. Sen kummassakin kyljessä on kaksi riviä mustia pisteitä. Hidasliikkeinen toukka syö perunanlehdet repaleisiksi ja kaluaa lopulta jopa lehtiruoditkin. Toukka koteloituu maan pinnan alle perunan juurelle. Kotelo on oranssinpunainen. Aikuistuva uuden sukupolven kuoriainen nousee maan pinnalle syödäkseen ja vahvistuakseen ennen kaivautumistaan maahan talvehtimaan.

Kuoriainen talvehtii aikuisena routarajan alapuolella. Se nousee nälkäisenä ylös keväällä lämpötilan kohottua riittävästi. Joukossa on yksilöitä, jotka jäävät talvehtimaan kahdeksi vuodeksi.

Leviämistapa: Suurimmat koloradonkuoriaisesiintymät ovat tulleet voimakkaiden tuulten mukana Suomeen. Yksittäisiä kuoriaisia voi tulla rajan takaa lentäen tai liikennevälineissä.

Esiintyminen ja merkitys:  Satunnaiset kuoriaisesiintymät on onnistuttu hävittämään, joten kuoriainen ei ole toistaiseksi pystynyt muodostamaan pysyvää kantaa Suomeen. Kuoriaisen ennakkotorjunta on monin verroin halvempaa kuin sadon suojaaminen siltä sen jälkeen, kun se on asettunut pysyvästi alueelle. Lähimmät pysyvät koloradonkuoriaiskannat ovat Karjalan Kannaksella ja Baltian maissa.

Muistuttavia lajeja:  Leppäpirkon kotelon väritys muistuttaa koloradonkuoriaisen toukan väritystä. Leppäpirkon kotelo on liikkumaton, kasviin kiinnittynyt, mutta koloradonkuoriaisen toukka liikkuu omin jaloin.

Torjunta: Koloradonkuoriainen luetaan hävitettäviin kasvintuhoojiin. Havainnosta pitää viipymättä ilmoittaa TE-keskuksen kasvintarkastajalle tai EVIRA:n kasvintarkastusyksikköön, joka myös antaa torjuntaohjeet.

Teksti: Anne Rahkonen, PETLA 2007

Takaisin_etusivulle

Aikuinen
Koloradonkuoriainen aikuinen

Kuva: KTTK

Koloradon kuoriainen
Koloradonkuoriainen aikuinen ja toukkia
Kuva: KTTK

Klikkaamalla haluamaasi kuvaa saat siitä suurennuksen uuteen ikkunaan. Lataaminen voi kestää, kuvan tarkkuudesta riippuen, muutamia minuutteja.